Írtam egy könyvet az újrahasznosításról!

Nem is tudom, hol kezdjem…

Az elmúlt évben egyre jobban magával ragadott a DIY. Mindegy, hogy mi, csak hadd tököljek vele. Festés, kárpitozás, barkácsolás – a lényeg, hogy legyen valami, amihez építő jelleggel nyúlhatok, láblógatás helyett. Mert utóbbiról kiderült, hogy nekem ez nagyon nem hasznos. Tavaly kismamaként egy ismerőstől azt hallgattam, hogy de jó dolgom van nekem, hogy itthon lehetek és egész nap feküdhetek a tévé előtt – neki is milyen jó volt, hogy egész nap nézhette a sorozatokat… Nincs ezzel bajom, szívesen meghallgatom, hogy más mit csinál(t) hasonló helyzetben, de én ennyitől biztos falnak mentem volna.

Inkább elmentem kárpitos workshopra, garázsvásárt szerveztem, lakást szépítettem eladásra, régi kisbútorokat és egyéb tárgyakat gyűjtöttem, piacokat látogattam, szóval mindent csináltam, amit csak bírtam. A lendület szülés után is csak addig hagyott alább, amíg rendbe nem jöttem, aztán minden ott folytatódott, ahol abbahagytam.

Egy év elteltével kicsit bővült a kör: a lakberendezési vonal enteriőr stylingba ment át a TeakHome felkérésére, egyre jobban beszippantott a fotózás is, és emellett a Frenchic krétafesték forgalmazója lettem.

Közben kiderült, hogy lesz egy műtétem, ami elkerülhetetlen. Hogy ne az ettől való félelem töltse ki a napjaimat, kerestem egy újabb értelmes elfoglaltságot: ha már úgyis újrahasznosítom, ami a kezem ügyébe kerül, nem kéne ezt összeszedni valamilyen formában? Átgondoltam, és az “újrahasznosítás a lakberendezésben” irányt választottam. A könyv anyagának készítése közben arra törekedtem, hogy a lehető legtöbb, kidobásra ítélt anyagból mutassak valamit.

Így jutottam el többek közt a fémhulladék telepre is, ahonnan a már meglévő mellé gyűjtöttem még fogaskerekeket, illetve itt kaptam ihletet arra is, hogy mire használjam a vízcsövet.

A könyvben mutatok példát papír, üveg, fém, fa, beton és bőr újrahasznosítására, a lakberendezési kiegészítők, dekorációk mellett jutott hely a könyvben pár kisbútornak is.

Ami a tevékenységeket illeti: van fúrás-faragás, csiszolás, festés, kárpitozás, üvegvágás

A könyv címe pedig menet közben adta magát, mert akármerre mentem segítségért, a beszélgetés közben mindig elhangzott ez a mondat: “Óóó, ne dobd ki, jó lesz az még valamire!”

Szerintem ennél kifejezőbb címet nem találtam volna soha…

Ha szeretnél rendelni a könyvből, ezen a linken megteheted!