Régi komód új élete

komód felújítás előtt

Régóta kerestem már egy olyan komódot, ami korához képest jó állapotú, penész- és szúmentes, méretében is passzol az elképzelésemhez és kitűnő alap az újrafestéshez.

Hosszú idő után végre megtaláltam (ba oldali kép).

Szerkezetileg is remek állapotban volt, és minimális sérülés volt a tetején, de ez cseppet sem zavart, mert tudtam, hogy mindenképpen lecsiszolom.

Hogy milyenre fessem, több elképzelés is volt a fejemben. A stílust és a színeket illetően is.

Az egyetlen biztos pont az volt, hogy a tetejét teljesen visszacsiszolom, és hagyom a fa erezetét érvényesülni.

Kerestem képeket a Pinteresten, találtam többet is, amik szóba jöhettek.

Az egyik az alábbi képen látható, nagyon tetszett, de végül elvetettem, mert túl drámainak találtam a gyerekszobába.

Ami még a pakliban maradt, az ez:

 

Tetszettek a színek és jó ötletnek tűnt a számozás is, de úgy döntöttem, hogy erre meghagyom a másik komódot, mert az “csupafiók”, az enyémen meg csak 2 van.

Elsőként lecsiszoltam a komód tetejét géppel, majd mindenhol megcsiszoltam picit csiszolópapírral. Ezután alaposan lemostam a felületet szappanos vízzel, hagytam, hogy megszáradjon és felkentem az első réteget. Sötétszürkét szerettem volna, így kiválasztottam két színt a Frenchic krétafestékek közül: a Lady Grey-t kevertem a Panther-rel. Nagyon látványos volt a változás már ennél a rétegnél is.

Erre a szürke rétegre stencileztem pár mintát, majd jött a zöld (Mother Duck) és a végén a kék réteg. Utóbbi kevert szín volt: a maradék szürkéhez hozzákevertem a Mother Duck-ot és a Hornblower-t. Nem az arányokra figyeltem, hanem a színre. Amikor úgy láttam, hogy jó lesz, felkentem.

Száradás után jött a koptatás és a waxolás (Rustic wax). A fogantyúkat is lecseréltem a legegyszerűbb gombfogantyúra, amit kicsit a szürkével és a kékkel is beecseteltem, majd ezeket is waxoltam.

A fenti képen a két fiókon tök jól látszik, hogy a Rustic wax hozta ki igazán a színt és a kopott stílushoz is ez a fajta “mocskos” felület passzol (felső waxolva, alsó még wax előtt).

ilyen volt …. ilyen lett

Ha tetszik a komódom, gyere és csatlakozz a Frenchic klubhoz a Facebook-on. Ez egy zárt csoport, ahol Frenchic-kel festett inspirációkat találsz. Várlak Téged is szeretettel!