Hagyományos festék vs. Frenchic

A bútorfestés kapcsán még mindig sok téveszme kering, ami legfőképpen annak a jól berögzült szemléletnek köszönhető, hogy ha otthon festeni kell, akkor csak festetni érdemes, nehogy nekiállj magad. Ezt a véleményt részben osztom, de hozzáteszem, az utóbbi években nagyot változott a világ ezen a téren is. Ha festésről van szó otthon, az ma már nem csak a falak átfestésére vonatkozik. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a bútorok felújítása, ami egy jó állapotban lévő darab esetén jelentheti az átfestést.

Ma már nagyon sokféle festéket lehet beszerezni, sok helyről. Érdemes utánaolvasni, hogy melyik festék mire használható, hol alkalmazható, mit tartalmaz, és hogyan ajánlja a gyártó használni (ajánlott rétegek száma, száradási idő, stb.), mert egyes típusok között óriási eltérések vannak.

ez a konyhaátalakítás 4 éve történt, még alapozó és hagyományos festék segítségével

A festékek legújabb generációja a hobbifestékek, ezek használatához nem szükséges szakembert megbízni. Könnyen használhatóak és az összetételük is emberbarátibb, mint a festékboltokban kapható oldószeres vagy vizes bázisú festékeké.

Utóbbiakat is volt szerencsénk megtapasztalni, főleg az utóhatását, az évekkel ezelőtt átfestett konyhabútorunk kevesebbet használt szekrényeiben még mindig érezhető a festékszag, pedig a festés már 4 évvel ezelőtt történt.

Az akkor használt festék minőségével a mai napig nincs problémánk, viszont most már van választási lehetőségem, és így azt a festéket választom, ami nem veszélyezteti a családom – legfőképpen a gyerekeim – egészségét.

És mostantól így tesz Niki is, aki 3 kisgyermek édesanyja, és ő is a festést választotta kikapcsolódásként, kevés szabadidejében. Utóbbi legnagyobb projektje pedig még mindig tart: a teraszukon található kerti garnitúrát szerette volna átfesteni. Már elkezdte, amikor eljött a Frenchic bútorfestő workshopra, hogy kipróbálhassa a környezet- és gyerekbarát bútorfestéket. A kerti bútor átfestésének története ott indul, hogy Niki elment a közeli festékboltba, ahol a boltban dolgozók segítségét kérte. Elmondta, hogy mit szeretne, és pár perc múlva boldogan tért haza az újonnan vásárolt oldószeres festékével. Merthogy azt az információt kapta a festékboltban, hogy ez a legjobb, legtartósabb anyag, amit csak ajánlani tudnak… 🙁

Niki történetében számomra egy jó dolog van: van összehasonlítási alapja, egyértelműen meg tudja fogalmazni, hogy melyik festékben mi a jó, vagy rossz.

Íme az ő története és a véleménye a hagyományos festékről, a saját tollából:

“A kezelendő felülettel nem csináltam semmit, csak nedves ruhával letöröltem a szennyeződéseket és már indulhatott is a mázolás. (Ja annyi, hogy minden egyes bútordarabot elemeire szedtünk szét, egyrészt a könnyebb festhetőség érdekében, másrészt hogy tényleg minden oldala, rések és kis zugok tökéletesen le legyenek fedve.)

Elvileg a festék nem igényel higítást, és az a helyzet, hogy ez a gyakorlatban is így van. Bár a krétafestékhez képest még nehezebb, még töményebb az állaga, ha higítani próbáltam, nagyon foltos lett a festés, maga a festék pedig kezelhetetlenül híg, folyt a hátsó oldalon mindenfelé.
Lassan lehet csak dolgozni vele, viszont akkor – mindenféle higítás nélkül – nagyon szépen fed, mondjuk minden elemet duplán kellett lefesteni, szóval egy festéssel nagyon ronda, kettővel viszont nagyon szépséges lett.👍

Én szerettem volna még mattabb felületet, ennek mégis van egy nagyon pici selyemfénye. Nem zavar, meg most már így marad, de jó lett volna, ha a matt az tényleg matt.

Nikiék kerti garnitúrája festés előtt és után

 

A száradási idő is borzasztóan sok a krétafestékéhez képest. 24 órát írnak, talán ebben a forró, néha kissé szeles időben gyorsabban szárad, de még így is nagyon sok a várakozási idő.

Hátránya még a krétafestékhez képest, hogy nagyon erős a festék szaga. Már csak emiatt sem lehetne egy nap alatt lefesteni egy komplett kerti bútort, mert beleszédülnél.
A bőrödről pedig csak higítóval lehet leszedni, az pedig még a festéknél is büdösebb. Szóval tutira nem gyerekbarát.
Ruhából kiszedni képtelenség, max ollóval.

A tapintása száradás után viszont kellemes, se nem csúszós, se nem érdes.

Összességében meg vagyok elégedve, tetszik a látvány, de borzasztó időigényes munka (volt- bár ezt írhatnám, de még mindig nem vagyok kész). Három kisgyerek mellett megengedhetetlenül sok.

Ebből a festékből már majdnem elfogyott két 1literes doboz, és hátra van még három szék, ami azt jelenti, meg kell vennem még egy dobozt.”

 

A Frenchic bútorfestő workshopot – amin Niki és részt vett, otthon tartottam meg, a teraszunkon. Ekkor látta meg a mi kerti étkező garnitúránkat – 1 asztal 4 székkel -, az ezután zsúrkocsiként használt pelenkázóasztalt, a nagymamám egy régi stelázsiját és egy fellépőt, amiket kb. 5 óra alatt átfestettünk, és utána közvetlenül már használatba is vettük.

Mikor mondtam, hogy 2 nappal workshop előtt festettük át ezeket a bútorokat, csodálkozott, hogy hogyan tudjuk már használni? És hogyhogy ilyen gyorsan megszáradt? És miért nincs semmi szaga? És mitől ilyen finom a tapintása?

Ezek azok a kérdések, amikre egy festékboltban nem fogsz választ kapni. Én is festettem festékboltban kapható festékkel bútort, de az már 4 évvel ezelőtt volt. Azóta szerencsére sokat fejlődött a hobbi szintű bútorfestésre használható termékek köre. A vízbázisú festékek közül több típus is létezik, mi a Frenchic bútorfestéket használjuk, mert ez:

  • bababarát és környezetbarát,
  • szagtalan,
  • nem tartalmaz oldószert és egyéb illékony szerves anyagokat,
  • gyorsan szárad,
  • gyakorlatilag nem lehet elrontani. 🙂

Most nyáron nem tudok több workshopot tartani, de terveim szerint ősztől több tematika közül tudsz majd Te is választani. Ha szeretnél időben értesülni a tematikáról és az időpontokról, ezen az oldalon tudsz feliratkozni az email értesítőre!

Ha vásárolni szeretnél, azt is megteheted IDE kattintva.

Színes otthont kívánok! 🙂

Ildikó